Walentynkowe ciastka owsiane

Dziś walentynki. Dziecko śpi, obiad zrobiony, więc zaczęłam przeglądać sobie Facebooka. Co chwilę na tablicy pojawiały mi się jakieś słodkości z okazji walentynek, zachciało mi się słodkiego. Przeglądałam co mam w kuchni i tak powstał ten przepis 😉

Do ciastek użyłam:

-1,5 szklanki płatków owsianych

-0,5 szklanki płatków orkiszowych

-czubatą szklankę mąki tortowej

-pół szklanki oleju kokosowego

-1 łyżkę oleju rzepakowego

-3 łyżki cukru kokosowego

-2 małe jajka

-łyżkę karobu

-cynamon

-łyżkę mleka

-pół łyżeczki proszku do pieczenia

-porządna szklanka dodatków(u mnie grubo posiekane: pestki dyni, jagody goji, suszona miechunka, rodzynki, migdały, orzechy włoskie, wiórki kokosowe).

Wszystko to wymieszałam łyżką i ułożyłam na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Do nakładania użyłam takiej foremki jak na zdjęciu. Moje ciastka są wielkości wafli ryżowych, więc jeśli chcecie, żeby były mniejsze to odpowiednio krócej je pieczcie. Włożyłam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na 20 minut(bez termoobiegu, mam piekarnik gazowy).

Są pyszne, kruche i dość szybkie do zrobienia. Może nie są do końca zdrowe, ale ufam, że przerobicie sobie wedle uznania, ja piec nie umiem, więc trzymałam się tego co pamiętam o robieniu ciastek. Myślę, że możecie kombinować w nich na wiele sposobów, z różnymi rodzajami mąki, z bananem zamiast jajek, z innymi olejami itp. To była moja wariacja na temat ciastek owsianych (które na szczęście wyszły, bo do pieczenia mam dwie lewe ręce!).

Smacznego 😉

Post Author: Ilona

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *