Domowy hummus- szybki i prosty przepis

Wielu z Was zna hummus. Nawet jak nie jedliście to chociaż słyszeliście. Na półkach sklepowych jest pełno produktów o nazwie hummus, niestety bardzo duża ich część zawiera niepotrzebną chemię. Zrobienie hummusu w domu jest szybkie i banalnie proste. Najdłuższą częścią jest namaczanie cieciorki i jej gotowanie.

Do przygotowania hummusu potrzebujemy:

  • pół szklanki pasty tahini
  • szklanka nieugotowanej ciecierzycy
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • kilka łyżek lodowatej wody
  • sól, pieprz

 

Pasty tahini nie musicie kupować. W bardzo prosty sposób można ją przygotować samemu. Potrzebny jest biały sezam. Około 300g białego sezamu podprażacie na suchej patelni, potem blendujecie na gładką masę. Koniec 🙂

Cieciorkę trzeba namoczyć na całą noc z dużą ilością wody. Rano wodę odlewamy, zalewamy świeżą i gotujemy. Ile? No tu już różnie. Mi to zajęło około godzinę, ale musicie już sami ocenić kiedy ciecierzyca jest już gotowa. Powinna po ściśnięciu przejść przez palce jak masełko.

Ugotowaną cieciorkę wypłuczcie pod bieżącą wodą. Wrzućcie ją do miski czy garnka, dodajcie pół szklanki tahini lub więcej jeśli lubicie. Do tego czosnek i sok z cytryny. Blendujecie na gładką masę, na końcu może iść ciężko. Teraz będziecie dodawać lodowatą wodę. Ja robię tak, że szykuje pół szklanki lodowatej wody, dodaję po łyżce aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji, cały czas blendując. Trochę wody zostaje po prostu.

Teraz czas na pieprz i sól do smaku.

Na koniec trochę smaku. Ja użyłam oleju lnianego z suszonymi pomidorami i pietruszką(wymieszałam razem na noc, żeby smaki fajnie przeszły). Wystarczy, że polejecie samym olejem lnianym albo inaczej przyprawić, posypać świeżo zmielonym pieprzem, no cokolwiek, jak lubicie 🙂

Podoba Wam się ten przepis?

Chcecie przepisy na smakowy hummus?

Trzymajcie się zdrowo!

Post Author: Ilona

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *